//LuckyTurquoise
Pilihan

Wednesday, 11 November 2015 @ 11:34 pm |

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم


Assalamualaikum gaiss . Hajatnya tadi nak tido tapi tak boleh tido , so aku decide nak update post . Em pilihan ? Yup pilihan . Hidup kita ni sebenarnya pilihan . Kenapa aku cakap macam tu ? Sebab dalam hidup kita , kita mesti buat pilihan . Tak kira la apa yang kita pilih tu baik ke buruk . Hidup kita ni sebenarnya atas diri kita sendiri . Nak ubah kehidupan kita , pun kena buat pilihan . kita sendiri yang berhak tentukan hidup kita , bukan orang lain . 


Sama ada untuk jadi orang yang berjaya atau gagal , pilihan di tangan kita . Kita yang pilih , nak rajin belajar , nak rajin usaha atau nak main-main , nak malas-malas . So takda istilah pandai sejak azali sebab untuk berjaya kita yang buat piihan .


Nak masuk syurga ke , neraka ke , pun pilihan kita jugak . sebab kita yang pilih sama ada untuk taat perintah Allah atau nak langgar larangan Allah . Kita yang pilih nak tinggal solat ke , tinggal puasa ke . Kita buat pilihan untuk diri kita . Bukan ORANG LAIN !


Kita yang pilih nak jadi baik ke jahat . nak tolong orang ke , nak mencuri ke , nak merompak ke , semua atas pilihan kita sendiri . nak pilih kawan baik ke , kawan jahat ke . so kalau hidup kita tunggang langgang , tak tenang , tak bahagia , jangan salahkan orang lain , sebab kita sendiri yang pilih jalan hidup yang macam tu . 

Kalau taknak menyesal , pastikan buat keputusan yang betul . Sebelum buat sesuatu keputusan fikir baik buruknya .
Ok thats all ! Goodnite assalamualaikum , jangan lupa al-Mulk ! :)
 

Kawan

Wednesday, 4 November 2015 @ 9:15 pm |

  بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

 Assalamualaikum . Haiii . Dah lama sangat tak update blog . Almakum la busy exam haha *konon . Actually takdela busy sangat , just malas nak menaip . Tak tau kenapa tiba-tiba teringat kat blog so here we go haha . So sekarang pt3 dah habis *yeayyy sila tepuk tangan haha . Sekarang tengah tunggu result setelah berpenat lelah *cewahh haha . InsyaAllah result keluar 14 disember . Ya Allah seriously nervous gile tunggu result . Hopefully seperti yang diharapkan . aamiin doakan aku gaiss .


Emm so tajuk hari pasal kawan . As we all know semua orang ada kawan , betul tak ? even sorang pun , mesti memang akan ada kawan .  semua tu atas diri masing-masing , kalau jenis yang peramah , banyak mulut , maybe akan ada ramai kawan . kalau yang jenis pendiam tu maybe tak ramai sangat kawan . betul tak ? kan kan ? cuma persoalannya kat sini , berapa ramai yang betul-betul boleh dipanggil kawan .


biasalah kan , time senang memang ramai sangat kawan , janji macam-macam , kawan sampai mati la , ape la , tapi bila susah , berapa orang je yang tinggal ? berapa ramai yang ada untuk tarik tangan kita bila kita jatuh ? berapa ramai yang akan setia ngan janji bila kita kena keji ? berapa ? lumrah hidup , MANUSIA DATANG DAN PERGI . so jangan expect lebih sangat or kita yang sakit . 

 

bila berjanji semua orang boleh , tapi berapa ramai yang boleh tepati janji . even ramai yang tinggalkan kita , takpe , just continue our life . yang pergi biarkan pergi , kita tak rugi , tapi dia yang tak pandai pegang pada janji . so hargai kawan kita yang setia ada ngan kita walau orang lain dah jauh pergi . pesan aku , pandai-pandai la nilai kawan ea , haha . so assalamualaikum , bye ! 

thanks because you always with me when the others dont' , friends .
 

Apa Yang Penting

Saturday, 27 June 2015 @ 3:09 am |

 
بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم 

Assalamualaikum wbt . Ya Allah lamanya tak update blog . last update , bulan 10 tahun lepas . haha . skrg nak menaip pun kekok jugak rasa bila jari sentuh keyboard . mlm ni jadi brung hantu tak tido lagi sbab sibuk cari bahan untuk kerja khusus sejarah . sekejap je masa berlalu . and guess what ? tahun ni dah umur 15 , dah tingkatan 3 , dah kna ambik pt3 . ahhhhh and like seriously aku tak ready lagi . 

tahun ni sangat sibuk dan sangat stress . mana nak study tu , nak study ni . smua tak smpat nak sentuh . letih tidur tak cukup . letih terkejar sana sini . ni baru habis mid-year exam . dan result tak brapa nk memuaskan hati . wake up girl ! pt3 bulan sepuluh . sekrang dah nak msuk bulan 7 . jgn terlalu bnyak main2 . Ya Allah kadang2 terasa jugak letih . letih sangat . letih belajar . sampai satu tahap rasa nk putus asa .
tapi bila ingat balik . harapan mak ayah , jadi tak sanggup . harapan diorang terlalu tinggi . nilah masa kita nak balas jasa mereka walau takkan dpt dibalas . belajar sungguh-sungguh . tanam tekad dalam hati . masa depan kita ada dalam tangan kita . bukan orang lain yang tentukan . ingat , impian kita , takkan kita nak biar mcm tu je ? masa depan kita , kita yang tentukan . kalau kita berusaha , tak  mustahil smua bnda yang kita nak kita akan dapat



tapi , kita usaha sekuat manapun , tetap kena tawakal pada Allah . kalau DIA tak bagi , jangan salahkan DIA . mungkin ada yang lebih baik untuk kita . ingat , walau apapun yang kita buat , jgn sekali kali tinggalkan ALLAH . sentiasa ingat dia dalam setiap perbuatan kita .

The Disclaimer

Hi assalamualaikum . I'm human and a girl goes here. Thanks for visiting my site . Still learning . Sorry kalau grammar tunggang langgang . Hope don't mind to follow my blog :D
Current updates:
Aku ialah wanita akhir zaman yang bercita-cita menjadi solehah . Doakan aku dalam penghijrahan ini . Amin :') Maaf atas penggunaan aku dalam post .


Navigations!

Bukan jual mahal , bukan sombong , cuma menjaga untuk yang lebih berhak . insyaAllah :').

Diary About



Meh Like Ni Jap

Chit Chat!


Tabung Hidup!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : Fairuz Aida
Credit : Dafont , Tumblr , Youtube